Budowa mięśni jest stosunkowo łatwa do zrozumienia.

Ze wszystkimi informacjami dostępnymi w Internecie prawdopodobnie łatwiej jest znaleźć informacje o tym, co dokładnie powoduje wzrost mięśni. Istnieje wiele nieporozumień, a ten artykuł zapisze niektóre z tych mitów i pokaże dokładnie, co dzieje się, gdy twoje ciało buduje mięśnie.

Cały proces rozpoczyna się, gdy istniejące mięśnie w ciele są narażone na ekstremalne obciążenia, np. B. jeśli pchają lub ciągną więcej ciężaru niż są przyzwyczajeni do pchania i ciągnięcia.

Kiedy mięśnie są proszone o wykonanie większej ilości pracy niż są przyzwyczajeni, pojawiają się małe łzy. Czujesz te mikro łzy jak obolałe mięśnie. Te mini-urazy są naprawiane, gdy ciało jest w spoczynku. Powstały mięsień jest nieco większy niż wcześniej, aby lepiej poradzić sobie ze stresem, który spowodował początkowe pęknięcia.

Kulturysta maksymalizuje budowę mięśni, stale zwiększając obciążenie grup mięśni. Uzyskuje się to poprzez zwiększenie masy ciała, liczby powtórzeń ćwiczeń i / lub rodzaju ćwiczeń, które są stosowane dla konkretnego mięśnia, co prowadzi do nowych mikropęknięć i coraz bardziej buduje mięsień.

Ogromny wzrost mięśni wymaga również określonego planu żywieniowego. Istnieją trzy makroskładniki odżywcze, których potrzebujesz w odpowiednich proporcjach, aby promować wzrost mięśni. Węglowodany, białka i tłuszcze dostarczają potrzebnych mięśniom składników odżywczych.

Węglowodany dostarczają paliwa, które poprowadzi Cię przez trening. Wolno przyswajalne węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (GI), większość owoców i warzyw (z wyjątkiem ziemniaków, kukurydzy i groszku), pełnoziarniste, ryż basmati i makaron są preferowane, ponieważ nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi, jak ma to miejsce w przypadku węglowodanów o wysokim glikemii , Gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi prowadzi do wzrostu produkcji insuliny, co sprawia, że ​​energia żywności jest bardziej skłonna do magazynowania jako tłuszcz, a nie jako energia. Jednak potrawy po treningu często zawierają szybko trawione węglowodany, które zastępują glikogen mięśniowy i sprzyjają syntezie białek.

Białko jest budulcem budowania mięśni, a profesjonalni kulturyści jedzą go w dużych ilościach. Dla niektórych białko stanowi prawie jedną trzecią kalorii dziennie. Oprócz drobiu, wołowiny, wieprzowiny i jaj, serwatka lub proszek białka sojowego jest dodawany do posiłków lub stosowany jako zamiennik posiłku w koktajlach.

Potrzebujesz około dwóch łyżek tłuszczu dietetycznego dziennie. Zatwierdzone źródła tłuszczu do budowy mięśni to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są płynne w temperaturze pokojowej i znajdują się w rzepaku i oliwie z oliwek, orzechach, nasionach i awokado.

Brakujące tutaj elementy to odpoczynek i relaks. Poddajesz swoje ciało wielkiemu stresowi i potrzebuje odpoczynku. Poszczególne mięśnie, nad którymi pracowałeś, muszą się zregenerować i nie powinny być ponownie trenowane, dopóki nie odzyskają właściwej siły. Dla większości osób oznacza to, że między treningami tych samych mięśni powinno upłynąć przynajmniej 48 godzin.